onsdag 28 mars 2007

Glädje

Jag blir lätt arg. Men jag blir också lätt glad.

Idag är jag glad över att Loppa kommer hem o fikar hos mig ikväll.

Jag är glad över att Israel börjar fundera på förslaget från 2002 om att skapa fred i regionen och dra sig tillbaka från den ockupperade marken.

Jag är, såklart, glad över att jag äntligen får/kan använda min citrongula vårjacka.

Jag är glad över att jag fått min lön och att jag inte behöver börja betala tillbaka till CSN förrän kvartal 2, 2007.

Jag är glad över att jag fick en härlig lunch med Erik och jag är glad över att det bara är en dag (inte ens det egentligen) kvar till imorgon.

Jag är glad över att jag har så många varma och kärleksfulla människor i min närhet. Tack.

måndag 26 mars 2007

Att ärva sin lott

Vi härmar USA. Igen. Den amerikaniserade politikska debatten fokuserar på person, inte innehåll, vilja eller kraft. Så känns det efter en vecka med ordförande Pers(s)on. Nepotism är okej, så länge vi vaggas in i tron att alla har samma möjligheter. Vi härmar efter, så känns det just nu (igen) med det nya beskedet om att Göran Johanssons dotter lyfts som namn på ny s-topp i Göteborg.

Att ärva sin lott är bekvämt och tryggt, ingen motsätter sig det. Folk blir inte särskilt upprörda ens, det uppfattas som en normal del av hur saker och ting är.

Son går efter far, i USA. Frun lanseras åtta år efter mannens avgång. Johhansson, Bodström och Bohman – Bildt. Det var inte bara Faraos påud som gjorde att sonen till en skomakare blev skomakare. Ghandi, Ghandi, Ghandi har för alltid (känns det som) styrt Indien. Klansamhället finns utanför mellanöstern. Svågerpolitik och möjligheter för dem som redan har. Vanligheter.

Vi måste börja fundera vad vi egentligen tycker representation ska betyda i vårt demokratibegrepp, över hela världen – också i Sverige. Det är inte bara patriarkala maktstrukturer som är svåra att se, för den som har makten och möjligheten.

Om jag fick rösta skulle rösten falla på Barack Obama och Ewelina Tokarczyk. Inte Clinton 2. Inte Johansson 2.

lördag 24 mars 2007

Skapar siffror känslor?

Idag har jag föreläst om Milleniemålen. Jag gör det rätt ofta och rätt bra, om jag ödmjukt får säga det själv. Jag börjar alltid glad i hågen. De första milleniemålen igenom så visar jag på vilka nya prioriteringar milleniemålen skapat i budgetarbete i de fattigaste länderna. Hur kvinnor och mäns jämställdhet blivit en faktor som idag mäts i fattigdomsbekämpning. Hur helt plötsligt graviditet (och ibland också SRHR?) hamnar på världspolitikers agenda. Aldrig tidigare har det funnits en mer välutbildad generation än dagens unga. Jag lyckas förmedla bilden (som är sann) att världen på många sätt blir bättre. Sedan milleniemålen kom till har 500 miljoner människor lyfts ur extrem fattigdom och 300 miljoner människor lyfts ur hunger. Siffrorna bland de första milleniemålen kan i och försig föda en viss hopplöshet. Om Subsahara fortsätter i dagens tempo har de nått målet att halvera den extrema fattigdomen först år 2147.

Very well.

Sen närmar jag mig slutet av föreläsningen. Det är alltid som att jag glömt bort hur upprörande siffrorna kring mål nummer 8 är. Milleniemål 8 skiljer sig från övriga mål av flera olika anledningar. Det är det målet de politiska företrädarna för Sverige, Europa och den rika delen av världen har ett tyngre ansvar för. Det handlar om vårt maktövertag, det handlar om vårt ansvar och det handlar om våra prioriteringar. Milleniemål 8 skiljer sig också från övriga mål genom att inte vara tidsbestämt och indikatorerna är svårmätbara. Varför är det så att målen och de indkatorer som vi i den rika världen ska uppnå är så diffusa?

Milleniemål 8 handlar om att utveckla ett globalt partnerskap för utveckling. Det handlar om bistånd, om handel och att i de internationella institutionerna skapa ”good governance”. Vi formulerar vackra gemensamma utvecklingspolitiska plattformar. Men siffrorna visar annat än ord. Så förbannat äckligt.

Så förbannat äckligt är det att det totala biståndet 2005 var drygt 110 miljarder dollar, samtidigt som OECD-ländernas jordbrukssubventioner uppgick till drygt 385 miljarder. Så förbannat äckligt är det att 520 miljarder skulle kunna frigöras om en överenskommelse av sänkning av tullar skulle kunna nås i WTO. Äckligt därför att det är de med maktövertag och pengar som bestämmer att det inte ska göras, samtidigt som vi (ni? de?) förskräcks över fattigdomen, eller maktgalna politiker i Afrika som inte utkrävs på ansvar. Jag önskar att det inte var så att 1000 miljarder dollar lades på militärutgifter varje år.

1960 var den afrikanska kontinenten en exportör av livsmedel. Idag importerar de 1/3 av allt livsmedel de använder på kontinenten. Kan det vara av betydelse att varje mjölkko i Europa lyfte 100 gånger så mycket pengar i bidrag contra det bistånd en enskild bonde i södra afrika får. (allt baserat på Europas egna siffror om mjölkkostöd och jordbruksbistånd)

Egentligen är det inte siffrorna som triggar igång den agiterande Åsa och mina svarta ögon. Det är dubbelmoralen våra företrädare har. Det är förtroendet vi fortsätter att ge dem. Det är okunskapen, ibland oviljan av att se sanningen.

Arg, ledsen, trött och ensam i Luleå.

Cans of silver

Charles poem

Cans of Silver

For the people for whom a can of
clean water costs a fortune

Every morning on yawning you suffer
dryness of a whole night’s sleep
desiring a mouthwash with fluoride wafer
A towel and brush you grip
and head for the can of water
With great caution you tip
the washing liquid canister
like you would draw a cupful of silver

Then you stop to think. Of the
tea for breakfast whose water may be gone
with the mouth-cleaning spree
A handful of rinses done
and one swipe for facial glee
to make you all clean
The details you free
for you cannot afford another canful of silver

And when the sun goes up
the laundry basin will wait
to host the days’ linen wash-up
Not one clean shirt in the closet
yet the sun may go drab
Looking at your water lot
you doubt it will do the job
With reserve you give in to the plot
For you have only one canful of silver

Or you may turn aside. In silence
surrounded by all the chores
that need water in abundance
Parched spirit, dry hopes
A desperate housewife has to trace
some water for broths
The price of water spells doom
for the unwashed dishes and clothes
Will you just look on while you swim
in plenty of silver?

Charles M Sendegeya, Uganda

måndag 19 mars 2007

Dialogue for change

48 % of the world's population is today under 25 years of age and the world has never had a better educated and more communicative generation. Globalization, advances in knowledge and technology have heightened the corporate sense of responsibility in society. Human issues will be on the corporate agenda for the next decade. How do you as a company want to be perceived by young people and where will a cross-sectorial and – generational dialogue take place?

The project I am managing at the moment will be presenting our ideas at a Round Table discussion on Globe Forum, April 19. For further information see www.globeforum.com.

fredag 16 mars 2007

Ibland skriker magkänslan WOOOOWW

Jag ska öppningstala för mina idoler idag. Unga politiska tänkare som tar debatt och uttrycker sig så att andra lyssnar.

Ungkulturdagarna i Hallunda är en tummelplats för kulturaktiva coola människor över hela landet. Det är en helg sprängfylld av
inspiration, pepp, workshops och scenkonst. Jag ska låta mig inspireras och uppleva föreningsarbete som ger verkliga avtryck.

Mitt budskap idag kommer att vara att alla människor bär på något de vill berätta och att kultur är ett av de absolut kraftigaste verktygen vi har för att förmedla våra historier.

Den 8 mars var jag på feminstas träff på 68:an. Den inleddes av en proggsångare, Hur 60-tal känns inte det? Nåväl. Sen var det dialog med Mona Sahlin. Hon får ut sitt budskap i ord. Vass på scen. Hon pratar om fokrörelse, om massopinion, om vred samhällsdebatt och utrymme för nya visioner. Mona blir bra. Men hon behöver fler verktyg än vad socialdemokraterna idag klarar av eller levererar för att få ut sitt budskap.

Det skapande är i centrum men som övergripande tema finns budskapet. Jag önskar att de jag kommer träffa i helgen skulle vara på samma ställe som Mona Sahlin i helgen. Så är det inte.

tisdag 13 mars 2007

K800i

Det här inlägget är skrivet från min nya telefon. Jag börjar bli high tech så det förslår!

Arbetsförhållanden, mänskliga rättigheter och miljöhänsyn

Marknadsandelar, omsättning och vinst.

Corporate Social Responsability är en del av mitt nya jobb. Teorin i grunden är att företag som satsar på allmännyttans bästa också gör mer vinst. Det handlar om större motivation hos de anställda, högre standard på underleverantörer och framförallt blir det lättare att attrahera och behålla kunder. Teori om CSR bygger på att allt inte syns i resultatrapporten och årsredovisningen. Att balansräkingen också behöver titta på hur företag balanserar affärsdrivande verksamhet mot helt andra aspekter.

Det handlar om rimliga arbetsförhållanden, att respektera mänsklga rättigheter, motverka korruption, ta hänsyn och ansvar för miljön. Det handlar om att företag också är med på noterna att det medför ett stort ansvar att agera på världens tillväxtmarknader.

Idag syns loggan för Get the Point för första gången officiellt. Vi är med på sidan fem i Dagens Industri. Det är en helsideannons i tidningen för Globe Forum. Den 29 april koras vinnarna av Globe Award i följande grenar:

1) Bästa CSR forskningsprojekt
2) bästa CSR entreprenör och
3) Bolag med bäst CSR integration

Jag har ett spännande och lärorikt jobb.

måndag 5 mars 2007

Charles as a poet

Since it is in the mind of people that war starts, it is in the mind of people that Peace has to be built.

My friend is a poet and his "The silver tin" will be published the 22nd month in a book containing young people's reflections on last years Human Development Report. The theme was the 'Global water crisis'. It was the only poem chosen from all poems submitted from all over the world--and only Charles third. He started writing poems last year in November....inspired by this UNDP book. The poem will be posted after the 22nd on this blogg..