På Jiingijamborii finns en "världsförbättrarby". Det är en aktivitet som är schemalagd för samtliga deltagare men som också är öppen på den lediga tiden. Hela tiden är där ett myller av människor. Temat för byn är Alla olika Alla Lika - en kampanj som bedrivs av ett hundratal ungdomsorganisationer i hela Europa. Fokus är mänskliga rättigheter och anti-diskriminering.
I världsförbättrarbyn diskuterar deltagarna bl a fattigdomsbekämpning och hur utanförskap i samhället skapar gro- och rekryterinmgsgrund för nynazismen. Deltagarna resonerar och debatterar värderingar opch lär sig hur de ska bemöta sina egna och andras fördomar. I ett tält finns en utställning som visar hur HBT-lagstiftningen ser ut i samtliga av de på lägret deltagande ländernaoch i ett annat tält övar de på att skilja mellan sak och person i en konfliktsituation. De trär på kondomer på dildos och träffar riksdagspolitiker för diskussion om piratkopiering, skolan och fritidsgårdar.
Det kan inte vara en slump, tänker jag, att när Muhammad Yanus (han som emottog Nobels fredspris 2006) blir frågad vilken händelse som var viktigast i hans liv så svarar han genom att berätta om Jamboreen han deltog på vid 13 års ålder. Där och då bestämde jag mig för att jag hade en särskild passion för socialt arbete, utbildning och nationalekonomi, brukar han säga. (Jag fattar inte riktigt hur just nationalekonomin upptäcktes på ett scoutläger... men han gick kanske på ett seminarium i en världsförbättrarby eller nåt..). Sen brukar han säga att de fruktansvärda översvämningarna i Bangladesh 1974 gjorde att han bestämde sig för att viga sitt liv åt snia passioner.
Jag ser glöden väckas i deltagarnas ögon och jag blir lycklig. De finner passioner genom scouterna. De förändras genom att vara här.
En rörelse med 100 000 människor i Sverige. De siktar på att bli dubbelt så många 2015. De partipolitiska ungdomsförbunden har tillsammans inte mer än 20 000 medlemmar. Förstå hur mycket viktigare världsförbättrarbyn blir med det i medvetandet.
onsdag 18 juli 2007
söndag 15 juli 2007
Jiingijoamborii och avundsjuka
Jag har aldrig varit scout. Det fanns inga scouter där jag växte upp, vare sig i Finnerödja eller Vivalla. Jag har dock varit fredskämpe, jag tror på tillsammansskap och jag gillar utmaningar, tankar, resonemang och möten som skapar personlig utveckling. Jag hade nog kunnat bli en utomordentligt bra scout...
Jiingijamborii är troligen sommarens höjdpunkt för alla som är här (inklusive mig). Solen gassar, tält reses, barn skrattar och skriker. Invigningen gick just av stapeln, lägren börjar göra iordning kvällsmat och caféerna fylls upp.
Det finns dock många andra än jag som varit och är scouter. 37% av alla som bor i Sverige har någon gång varit aktiva i Scouterna. 38 miljoner människor i över 160 länder är involverad i denna gigantiska mötesplats och arena för samhällsutveckling.
Just nu är jag dock smygscout. Jag har dragit på mig en snygg t-tröja (skjortan är utbytt) och dricker kaffe ur en ihopfällbar kåsa. Den är röd. Utanför tältet där jag hittat datorn pågår fibril akttivitet. 20 000 människor som på sin semester och sitt skollov bestämt sig för att bygga upp norra skånes största stad (Kristianstad är större) och jiingijamboriia sig en hel vecka. Möten, Mångfald och Modernt har varit ledord för det här lägret under planeringstiden.
Jiingijamborii är troligen sommarens höjdpunkt för alla som är här (inklusive mig). Solen gassar, tält reses, barn skrattar och skriker. Invigningen gick just av stapeln, lägren börjar göra iordning kvällsmat och caféerna fylls upp.
Jag blåser liv i mitt annars rätt knapphändiga bloggande för en vecka. Jag tillåter mig beskriva känslan i magen. Den är just nu avundsjuk. Jag hade också velat va scout när jag var liten. I alla fall om jag fick bestämma nu.
onsdag 11 juli 2007
Parul Sharma om CSR
Min vän Parul hördes idag på radio, Horner i P1. Hon pratade om Indien och social hänsyn, mänskliga rättigheter, CSR mm.
Hennes kloka inlägg kan du hitta här.
Hennes kloka inlägg kan du hitta här.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)