onsdag 24 januari 2007

Mer eller mindre stat - var?

Imorgon kommer lönen för de som har ett jobb. Tack vare regeringens nya jobbavdrag innebär det mellan 500 och 1000 kronor mer för den som idag har ett jobb. 500 för dig med låg lön och 1000 för dig med högre lön. Valfriheten blir större. Du får välja själv om du ska lägga pengarna på att betala a-kassa eller fackavgift som nu blivit dyrare då det inte längre går att dra av det på skatten eller om du hellre vill få råd att köpa ett halvt par jeans eller lämna in tio skjortor för tvätt och strykning på en av stans tvätterier. Incitamenten för att jobba har ökat ytterligare?

I Bush tal till nationen inatt pratade han om hur företagen – inte staten bär ansvaret för att arbetslösheten ska minska. Han drog applåder i kongressen på vanlig republikan politik – ju mindre vi som politiker lägger oss i – desto bättre blir det för den enskilda människan.

Nej tack till ansvar.

Mindre stat. Mer valfrihet. Vacker enkel högerideologi som aldrig förändras.

Svårare att placera in blir säkerhetsfrågan.

”Americans can have confidence in the outcome of this struggle because we're not in this struggle alone. We have a diplomatic strategy that is rallying the world to join in the fight against extremism..” *ler*

- Hallå Bush! Sverige är på – vi vill vara med och bekämpa terrorismen!

Reinfeldts regering vill nu att Försvarets radioanstalt, förutom vanlig signalspaning i etern också ska kunna avlyssna telefonsamtal och datatrafik som skickas via kablar(internet beware…). Genom att samla in all information vi bara kan om terrorister som gömmer sig i Örebro eller Östersund är vi med i kriget mot terrorismen och dessutom kan vi ytterligare klarlägga hotbilden mot våra gröna skogar. Bush åsidosätter Genevedeklarationen i sitt krig mot terrorism, Sverige åsidosätter den enskilda människans integritet. In the name of security and war against terrorism.

Mindre internationell rätt. Mindre integritet.

Politiker släpper ansvaret för välfärden men tar ansvaret för säkerhet. Bekostnaden bärs av vem?

Var i helvete är oppositionen i debatten?

1 kommentar:

C S sa...

jag säger som peter ericsson- det finns inget militärt hot (mot
sverige)- men däremot ett miljöHot(www.svd.se). Låt oss läsa en uppskärrande bok
om den hotande miljön!

/cissan